WinGDB3

Conversie programma voor MapSource bestanden

WinGDB3 is een aanvulling op het MapSource pakket van Garmin. Het is daarom alleen bruikbaar in combinatie met MapSource en maakt gebruik van het interne bestandsformaat van MapSource: het GDB bestand (versie 1, 2 en 3 zijn ondersteund). Het hoofddoel is om waypoints, routes en tracks om te zetten naar een andere verschijningsvorm, bijv. via-punten naar waypoints, routes naar tracks en tracks naar routes. Een door WinGDB3 gemanipuleerde route of track sluit vaak beter aan op de GPS-ontvanger dan de standaard mogelijkheden van MapSource. WinGDB3 is een algemeen toepasbaar programma en is niet toegespitst op een bepaald type Garmin GPS-ontvanger. Sommige ontvangers kennen geen of een beperkte TracBack functie (zoals bijv. de Quest en Nüvi) en dan kan het handig zijn een track te converteren naar een route. Andere ontvangers (zoals de GPSMAP 60) gaan een route altijd herberekenen en dan kan een conversie van een route naar een track weer handig zijn. Soms ook kan het handig zijn routepunten op de GPS-ontvanger onzichtbaar te maken om een overdaad aan vlaggetjes en gesproken teksten te voorkomen (Zumo, Nüvi). Naast de conversie functies bevat WinGDB3 ook een aantal mogelijkheden om de grootte van de verkregen routes en/of tracks aan te passen aan de mogelijkheden van de GPS-ontvanger. Dit heet filtering. Als u het maximale aantal route- en/of trackpunten van uw GPS-ontvanger opgeeft zorgt WinGDB3 ervoor dat de route of track altijd past. Daarnaast is er voor erg grote routes nog de mogelijkheid om routes te splitsen in kleinere segmenten.

Andere eigenschappen van WinGDB3 zijn:

WinGDB3 is sterk verbonden met MapSource. Alle invoerbestanden en gemaakte conversies kunnen direct in MapSource bekeken worden. Daardoor is het zeer eenvoudig naar een gewenst resultaat toe te werken. Het resultaat kan dan vanuit MapSource direct naar de GPS-ontvanger overgestuurd worden, waardoor tussen­bestanden vaak niet nodig zijn

Klemboard ondersteuning:

Sinds versie 3.55 wordt WinGDB3 geleverd met 2 start pictogrammen. Het eerste heet WinGDB3 en geeft het bekende WinGDB3 menu. Het tweede heet WinGDB3-clipboard en geeft het klembord-menu.

Dit klembord menu werkt samen met het klembord van MapSource. Als u een route of een track in MapSource hebt en u wilt die converteren, hoeft u die route/track alleen maar naar het klembord te kopiëren.

Druk daarna op de drukknop "Converteer naar klembord" van het WinGDB3 clipboard menu en u kunt het geconverteerde resultaat terug plakken in MapSource.

Meerdere routes/tracks zijn ondersteund en het is ook mogelijk  het resultaat in een nieuw MapSource window te plaatsen (Converteer naar MapSource).

U kunt tussen de twee menu's schakelen.

Vanaf versie 3.70 clipboard ondersteuning is geïntegreerd in het hoofdmenu, dus het aparte klembord menu is verdwenen. De meeste WinGDB3 functies zijn nu ook met het klembord beschikbaar.

Ondersteuning voor meerdere invoer bestanden:

Vanaf versie 3.61 kunt u meerdere invoerbestanden opgeven.  Dit gaat met de functie "Zoeken..." of u kunt in Windows een map openenen, daar meerdere bestanden selecteren en die naar het WinGDB3 menu slepen. In beide gevallen ziet u in het invoerveld de map waaruit u geselecteerd heeft met links daarvan het aantal geselecteerde bestanden. WinGDB3 zoekt in deze bestanden de aanwezige tracks (en eventuele waypoints) en plaatst het resultaat in een uitvoerbestand of direct in MapSource. U kunt de "Bekijk" functie of conversie opties 0 of 21-24 gebruiken.

In alle gevallen wordt een logbestand gemaakt. Dit bestand is in CSV formaat en kan met een editor of met bijv. Excel bekeken worden. Het toont de geselecteerde bestanden met de tracks en eventuele fouten tijdens het conversie proces. WinGDB3 vertelt u waar u dat bestand kunt vinden.

Exporteren van de BaseCamp database naar MapSource:

BaseCamp biedt de mogelijkheid individuele tracks en routes te exporteren. WinGDB3 biedt vanaf versie 3.63 de mogelijkheid de complete database van BaseCamp naar MapSource te exporteren. De database van BaseCamp bevindt zich in een bestand met de naam AllData.gdb en kan als volgt verkregen worden:

Gebruik de backup functie van BaseCamp. Er wordt dan een bestand BaseCamp.Backup gemaakt. Dit bestand is een zip archief en kan met een zip programma uitgepakt worden. In de map Database\3.1 staat het bestand AllData.gdb en dit dient als invoerbestand voor WinGDB3.